Східними солодощами називаються десерти, приготовані в Середній Азії, країнах Кавказу та Туреччини. Для приготування таких виробів використовують борошно, вершкове масло, цукор, молочні продукти, мед. А добавками до східних десертів служать цукати, родзинки, кунжут, горіхи, ваніль, кориця і імбир.
Мармела́д — цукровий кондитерський виріб драглистої структури, отриманий уварюванням фруктово-ягідного пюре або водного розчину агару, карагінану, пектину чи желатину з цукром, глазурований або неглазурований, який постачають споживачу. В англомовних країнах слово англ. marmalade означає тільки варення з цитрусових (особливо з апельсинів).
Шекербура (азерб. Şəkərbura) — азербайджанське національний печений виріб з тіста з горіхами.Тісто для шекербури замішується з пшеничного борошна, вершкового масла (або маргарину), молока, яєчних жовтків і сметани.В якості начинки використовуються горіх і, цукор і кардамон. Дуже поширена начинка з мигдалю.В Дербенті такі ласощі називаються«шекер-тихма». Кардамон в таку начинку не додають, а яєчні жовтки до складу тіста не входять.
Шербе́т (араб. شربة sharba; перс. شربت Sharbat; тур. Şerbet; азерб. Şərbət) — популярний на Близькому Сході та у Південній Азії солодкий прохолодний напій, який готують з фруктів або квіткових пелюсток, спецій. Шербет може подаватися у вигляді концентрату, який їдять ложкою або розбавляють водою для створення напою.
Популярні шербети виготовляються з одного або декількох таких компонентів: троянда, сандал, гібіскус, лимон, апельсин, ананас, баіль (лат. Aegle marmelos), фалса (лат. Grewia asiatica або Grewia subinaequalis). Більшість шербетів дуже поширені в пакистанських, іранських, афганських та індійських родинах.
Рахат-локум - зручна частина з арабського рахат-аль-хулкум - слово для горла - це східний пряний кондитерський продукт, виготовлений з цукру (рачат-лукум), борошна (шейкер-лукум), з додаванням крохмалю і горіхів: (фісташки, мигдаль, кокос і т.д.). Найбільш поширений Рахат-Лукум, який сьогодні просто називається "Лукум".
Баклава (пахлава, від араб. بقلاوة: баклава — «горіхи») — популярний кондитерський виріб з листкового тіста з горіхами в сиропі, широко поширений в кухнях східних народів.
Баклава - багатошаровий десерт, який роблять з листків тіста товщиною з папір, які промащуються маслом або олією і викладаються шарами в прямокутний посуд для випічки або скручуються в циліндрики. Мелені і дрібно порубані волоські горіхи або фісташки викладаються між шарами тіста, які до цього випікаються і просочуються розчином цукру і соку лимона зі спеціями та трояндовою водою. Як і з будь-якою їжею, існують регіональні варіанти в рецептурі.
Халва́ (з араб. حَلاوة — солодощі) — східний десерт, що виготовляється з цукру, обсмажених горіхів або насіння і збитої з піноутворювальною речовиною карамельної маси (увареного цукрового сиропу з патокою).
Залежно від виду олійного насіння розрізняють халву арахісову, горіхову, соєву, кедрову, соняшникову, тахінну (з насіння кунжуту — інакше сезам) і комбіновану (з насіння кількох видів).
Піноутворюючою речовиною служить відвар мильного або солодкового кореня. У халву зазвичай додають різноманітні смакові речовини (рідше ароматизатори): ванілін, родзинки, подрібнені горіхи тощо.
Бармак - національне татарське блюдо, рецепт якого, як вважають історики, з'явився на початку XV століття, тобто на заході Золотої Орди. Слово «Бармак» в перекладі з татарської означає «палець». І це НЕ випадково, адже вироби нагадують за формою пальці.
Популярні шербети виготовляються з одного або декількох таких компонентів: троянда, сандал, гібіскус, лимон, апельсин, ананас, баіль (лат. Aegle marmelos), фалса (лат. Grewia asiatica або Grewia subinaequalis). Більшість шербетів дуже поширені в пакистанських, іранських, афганських та індійських родинах.
Рахат-локум - зручна частина з арабського рахат-аль-хулкум - слово для горла - це східний пряний кондитерський продукт, виготовлений з цукру (рачат-лукум), борошна (шейкер-лукум), з додаванням крохмалю і горіхів: (фісташки, мигдаль, кокос і т.д.). Найбільш поширений Рахат-Лукум, який сьогодні просто називається "Лукум".

Баклава - багатошаровий десерт, який роблять з листків тіста товщиною з папір, які промащуються маслом або олією і викладаються шарами в прямокутний посуд для випічки або скручуються в циліндрики. Мелені і дрібно порубані волоські горіхи або фісташки викладаються між шарами тіста, які до цього випікаються і просочуються розчином цукру і соку лимона зі спеціями та трояндовою водою. Як і з будь-якою їжею, існують регіональні варіанти в рецептурі.
Халва́ (з араб. حَلاوة — солодощі) — східний десерт, що виготовляється з цукру, обсмажених горіхів або насіння і збитої з піноутворювальною речовиною карамельної маси (увареного цукрового сиропу з патокою).
Залежно від виду олійного насіння розрізняють халву арахісову, горіхову, соєву, кедрову, соняшникову, тахінну (з насіння кунжуту — інакше сезам) і комбіновану (з насіння кількох видів).
Піноутворюючою речовиною служить відвар мильного або солодкового кореня. У халву зазвичай додають різноманітні смакові речовини (рідше ароматизатори): ванілін, родзинки, подрібнені горіхи тощо.

Східні турецькі солодощі в Стамбулі
Коментарі
Дописати коментар