Перейти до основного вмісту

Французькі десерти


Франція – країна любові і шарму. У ній поєдналися простота і романтика, привабливість і флірт, висока культура та шанування традицій. Французи настільки віддані своїй країні і вважають, що кожна людина, яка приїжджає до них, повинна в більшій чи меншій мірі володіти французькою мовою. Вони шанують відданість і сталість. 

За своєю рецептурою, десерти бувають складні і трохи простіші, хоча перші залишають за собою перевагу. Чого тільки варті французькі «Макаруни» — маленькі печеньки з мигдальної муки , зліплені між собою смачним ганашем.

Мало знати та точно дотримуватися рецептуру випічки, тут вкладають душу. Навіть самі кухарі зізнавалися, що макаруни у них виходили тільки з тридцятого рази, так як цей десерт настільки примхливий, що навіть висока вологість на вулиці може вплинути на процес приготування, але справжнім гуру це не перешкода.

Французькі десерти. Справжні гурмани віддають перевагу будь-який прийом їжі закінчувати солодкої ноткою. Знамениті на весь світ еклери народилися саме у Франції, як і багато інші улюблені солодощі.
 Еклер   є    заварним тістечком з кремовою начинкою. Класичним (французьким та англійським) еклером вважається тістечко видовженої форми і обов'язково із заварним кремом усередині, тобто заварне тістечко. Як еклери, так і заварні тістечка, можуть бути вкриті або шоколадом, або цукровою глазур'ю, присипані горіхами.

Макаро́н (фр. Macaron/makaʁɔ̃/) — французький кондитерський виріб з яєчних білків цукрової 
 пудри, цукрового сиропу, меленого мигдалю і харчових барвників. Зазвичай робиться у формі двох половинок печива, між якими кладуть крем або варення.

Парфе (від фр. Parfait «бездоганний, прекрасний») - холодний десерт, відомий з 1894 року. [1]
Готується з вершків, збитих з цукром і ваніллю, а потім заморожених в металевій формі. Іноді в парфе додають збиті яйця. Як ароматизатор для парфе використовують кави, какао, тертий шоколад, фруктові пюре або соки. Найпоширеніший спосіб подачі парфе - в склянці, кольоровими шарами.

Спочатку парфе - страва французької кухні. Крім французького парфе кулінари готують американське парфе, в яке додається морозиво та інші інгредієнти.

Клафуті (фр. Clafoutis) - це французький фруктовий десерт, традиційно з плодів черешні американської , розміщених на змащену маслом форму і покритих густим тестом (схожим, як для флан). Готовий десерт посипають цукровою пудрою і подають кімнатної температури, іноді з вершками або заварним кремом.

До традиційного лімузенського клафути входять кісточки . Вони містять амигдалин, активна хімічна речовина екстракту мигдалю, тому під час випікання невелика кількість мигдалин вивільняється в клафути, доповнюючи його смак .

Профітролі (фр. Profiterole, profit - «вигода», «користь») - невеликі (менше 4 см в діаметрі) кулінарні вироби французької кухні з заварного тіста з різними начинками (як солодкими, так і несолодкими): заварний крем, салат, гриби , м'ясо та ін.
Солодкі профитроли можна уявити як окремий десерт, але можна і в молочному супу, профітролі з м'ясною або грибною начинкою - до бульйон в. Найбільш популярним є бульйон з профітролі: в цьому випадку профитроли без всякої начинки кладуться в бульйон безпосередньо перед вживанням. Також з них роблять інші кондитерські вироби, наприклад крокембуш.
У французькій мові спочатку слово «profitrole» означало невелику грошову винагороду, цінне придбання. Пізніше цим словом стали називати маленькі, але дуже смачні тістечка.

Бланманже́ (від фр. blanc — білий і фр. manger — їсти, буквально «біле їдло») — прозоре нефруктове желе, приготоване з використанням вершків чи мигдалевого молока, яєць, круп (зазвичай манної) або борошна на желатині з використанням цукру, прянощів чи ароматизаторів. Оскільки до складу страви входять продукти з клеючими речовинами (казеїн в молоці, крохмаль борошна чи круп), то желатину зазвичай додають мало.

Бланманже вважається ситною солодкою стравою тому подають його традиційно після легкої їжі, наприклад після страв з овочів чи риби. Хоч технологія приготування бланманже проста, але ця страва вимагає точності в пропорціях продуктів і часі варіння, оскільки їх порушення можуть сильно зіпсувати смак та консистенцію.

Коментарі